18. joulukuuta 2014

Joulukalenteri - luukku 18


5 vinkkiä blogin ulkoasun parantamiseen

Nyt päätin paljastaa muutamia juttuja, mitkä MINUN SILMÄÄNI kröhöm, tekevät blogin ulkoasusta paremman ja siistimmän. Ei ole paljon, ja suorasanaisesti blogikoodeja en ala neuvomaan, koska olen ne itse googlesta ja apublogeista etsinyt ja jokaiselta pitäisi löytyä sen verran taitoa, että kirjoittaa Googlen hakukenttään vaikka "postauksen otsikon keskitys", vastauksen saa silmänräpäyksessä. Nyt neuvon vain näitä helpompia juttuja joihin ei (välttämättä!) tarvitse kajota yksinkertaistakin yksinkertaisemman blogin HTML-koodin kautta. Lisäksi ihmiset varmaankin tiesivät kyseiset asiat jo, mutta ajattelin nyt, että joillekin aloitteleville bloggaajille jotka tätä eksyvät katsomaan, voisi tästä olla pikku hyöty.
Tässä on viisi mielestäni tärkeintä ulkoasuun vaikuttavaa tekijää, ei missään järjestyksessä. En laittanut postaukseen kuvia, koska tein tämän kiireessä aaaivan liian myöhään, pahoittelut siitä!

1. Fontit selkeiksi
Minulla esimerkiksi, ja monella suositulla bloggaajalla, on teksteissään selkeä fontti, kuten Arial. Taitaa ainakin Simplessä olla oletusfonttinakin. Jos blogitekstien ja muunkin sisällön fontti on koukeroista kaunoa, voi se joskus näyttää säädylliseltä, mutta tekstin lukeminen onkin jo sitten ihan eri juttu. Tämän saa muokattua ihan mallin Mukauta-kohdasta ja lisäasetukset, jos joku ei sitä tiennyt.

2. Taustakuva sopivaksi
Jos ei omista vaikka omaa hyvää taustakuvaa tai ei voi katsoa taustakuvasivustoilta, kannattaa suosiolla valita Bloggerin oma taustakuva mallin  Mukauta-kohdasta. On nimittäin kauhean näköistä, jos taustakuva on palasina selkeästi reunat erottuen blogin taustalla, mun silmille ainakin hyppii ihan hirveästi. Tokihan kuvaa voi myös suurentaa esim. Gimpillä, joka tuhoaa laadun, mutta ainahan kuvaa voi tietysti sumentaa halutessaan.

3. Postauksen asettelu hyväksi
Kuka haluaa alkaa lukea ratsastuspostausta, jossa on alussa tai lopussa kaikki kuvat alusta loppuun ja tekstit jossain ylhäällä tai alhaalla? Mua yleensä häiritsee nämä tällaiset, ja siksi munkin blogissa kuvat on yleensä pitkin postausta ajankohtaisesti.

4. Banneri/ylätunniste
Blogin banneri vaikuttaa yllättävän paljon. Jos se on jokin laaduton ja alkeellinen, useimmat ihmiset kaikkoavat blogista parempaan laatuun totuttuaan. Gimpillä ja Photoshopilla saa ainakin hyvää jälkeä aikaan, kun osaa niitä käyttää. Mulla ei ole Photoshoppia, mutta olen kyllä nähnyt, mitä ihmiset sillä saa aikaan. Olen itsekin syyllistynyt bannerista tuomitsemiseen, ja useimmissa lukemissani blogeissa onkin ihan perushienot bannerit.

5. Ylimääräiset koodit
Ylimääräisiä koodeja, kuten tuo keskitys postauksen otsikolle, on plussa blogin ulkoasuun. Sehän tapahtuu lisäämällä text-align: center; haluamaasi koodiin blogin HTML-koodissa, jolloin kohta keskittyy. Itselläni on kunnon liuta käytettyjä koodeja blogissani, kuten blogin bannerin ja kulmien pyöristys, transition-efekti ja keskitykset, sekä tusina muuta kivaa juttua. Ja tuo kaikki löytyy Googlesta. Jos blogiin on käytetty joitain vastaavia koodeja, on suurempi todennäköisyys että minun kaltaiseni ulkoasusta tarkat ihmiset eksyvät sitä lukemaan. Koodit ovat aina plussaa, ja niiden eteen kannattaa nähdä vaivaa.


Tässä on minun laaduton näkemykseni asioista. Toivottavasti seuraava joulukalenteriluukku on yhtään laadukkaampi, tai multakin lähtee jokaikinen lukija jonka olen onnistunut saamaan! :D


Ei kommentteja

Lähetä kommentti